Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Je wilt natuurlijk goed voorbereid naar je sollicitatie gaan. Een goed gesprek begint bij een zorgvuldige voorbereiding. Wat trek je aan en welke vragen ga je stellen? In deze blog zullen we je een aantal tips geven, zodat jij voorbereid en met een goed gevoel naar je sollicitatiegesprek kunt gaan!

Kijk nogmaals naar de vacature

Als je op sollicitatiegesprek gaat, is het verstandig om nog eens goed de vacature door te lezen. Kijk goed naar de eisen, taken en verantwoordelijkheden en ga na of je hier aan kunt voldoen. Hiermee laat je de werkgever ook zien dat je zorgvuldig naar de vacature hebt gekeken.

Leer het bedrijf kennen

Het is natuurlijk fijn als je weet in wat voor bedrijf je terechtkomt als je op sollicitatiegesprek gaat. Kijk daarom nog een keer goed naar waar het bedrijf zich mee bezighoudt en bijvoorbeeld hoeveel werknemers het bedrijf heeft. En kijk ook even voor de laatste berichten op sociale media. Zo zorg je ervoor dat je helemaal up-to-date bent.

Wat voor kleding doe je aan

Leg je kleding de avond van tevoren al klaar. Mocht er dan iets zijn met de kleding, dan heb je nog tijd om iets anders te zoeken. Zorg dat je een representatieve outfit draagt naar je sollicitatiegesprek. Daarmee laat je zien dat jij je goed kunt presenteren en dat je representatief bent voor het bedrijf waar jij op gesprek gaat. Draag bijvoorbeeld geen trainingsbroek of pet, dit kan een verkeerde eerste indruk geven.

Zorg dat je op tijd komt

Kijk waar je precies moet zijn en hoe je hier naartoe gaat. Controleer op de dag zelf ook of het gekozen openbaar vervoer rijdt en als je met de auto gaat, of er files staan. Om dit voor te zijn, zorg je ervoor dat je op tijd bent voor je sollicitatiegesprek. Je wilt natuurlijk niet te laat komen!

Je gesprekspartner

Als je al weet met wie je in gesprek gaat, kun je op LinkedIn even kijken hoe ze eruitzien. Ook daar staat vaak vermeld in welke functie zij nu actief zijn en wat ze eerder hebben gedaan. Op deze manier weet je al meer over je gesprekspartner. Dit kan ervoor zorgen dat je minder zenuwachtig bent voor de sollicitatie.

Bereid een korte introductie voor

De eerste indruk is natuurlijk erg belangrijk. Zorg ervoor dat je jezelf goed introduceert. Als er wordt gevraagd om iets over jezelf te vertellen, doe je dit binnen een paar minuten. Hierbij beschrijf je wie je bent en vertel je waarom jij denkt dat je geschikt bent voor de functie. Bedenk voor het gesprek wat je over jezelf wilt vertellen.

Ken je eigen sterktes en ontwikkelingspunten

Bij een sollicitatiegesprek wordt vaak naar je sterktes en ontwikkelpunten gevraagd. Waar ben je goed in? Waar zou je jezelf nog in kunnen ontwikkelen? Weet dus wat je sterktes en ontwikkelpunten zijn en probeer je zwaktes vast om te zetten in iets positiefs. Probeer zo eerlijk mogelijk te zijn als het gaat om je sterke punten en ontwikkelingspunten en kies voor punten die invloed hebben op de uitvoering van de werkzaamheden. Door eerlijk te zijn komt de werkgever niet voor verassingen te staan.

Bereid je voor op vragen

Tijdens een sollicitatiegesprek wil de werkgever natuurlijk zoveel mogelijk van jou te weten komen. Je kunt dus veel vragen verwachten. Er zijn verschillende overzichten op Google te vinden met de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Neem deze eens door en bedenk vast antwoorden op deze vragen. Mocht je deze vragen krijgen. Dan ben je goed voorbereid.

Welke vragen heb jij voor het bedrijf?

Ga na wat je graag zou willen weten over de functie en het bedrijf. Schrijf deze op, zodat je weet wat je wilt vragen tijdens je sollicitatie. Zo laat je zien dat je echt interesse hebt in de functie en kom je erachter of de werkgever ook bij jou past. De klik moet natuurlijk van beide kanten komen!

Wij wensen je veel succes bij je sollicitatiegesprek! Leer deze tips niet uit je hoofd, maar gebruik ze als voorbereiding op het gesprek. Neem deze tips mee, maar blijf vooral jezelf. Dan krijgt je potentiële werkgever het beste beeld van je.

Vind jij werkgeluk ook belangrijk en ben je toe aan een (nieuwe) baan? BaanTreffers is een werving-, selectie en uitzendbureau in Gemeente Meierijstad, in het centrum van Veghel. Werkgeluk is bij ons een arbeidsvoorwaarde. Wij kijken verder dan jouw cv ‘lang’ is. Wie ben jij, wat vind jij belangrijk, waar wordt jij nou echt gelukkig van en bij welk type bedrijf voel jij je thuis? Wij gaan op zoek naar dé perfecte match tussen werkgevers en werknemers. Ben jij op zoek naar een (nieuwe) baan? Neem een kijkje tussen onze vacatures, neem contact met ons op of schrijf je in! Wij zullen contact met je opnemen om jouw ‘match made in heaven’ te vinden.

× Stuur een appje