Wat leuk dat je bent uitgenodigd voor een sollicitatie! In de vorige blog hebben we al besproken hoe je goed voorbereid op sollicitatiegesprek kan gaan. Daarin lieten we weten dat het verstandig is om je voor te bereiden op vragen. In deze blog komen de ‘meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek’ uitgebreid aan bod. Zo zorg jij ervoor dat je helemaal voorbereid op sollicitatie kan gaan!

Zou je eens kunnen vertellen wie je bent?

Je stelt jezelf in het kort voor, hierbij vertel je je naam, hoe oud je bent en waar je woont. Houdt het wel kort, want deze informatie staat ook al in je cv. Verder vertel je wat jouw belangrijkste eigenschappen zijn. Als je dit lastig vind om zelf te bepalen kan je dit vragen aan (oud)collega’s, ouders en vrienden. Zo krijg je een oprecht beeld van wie je bent.

Wat zijn jouw sterktes?

Deze vraag komt vaak terug bij een sollicitatiegesprek. Probeer je sterktes op de vacature aan te laten sluiten, op deze manier laat je zien dat je een goede match zou zijn. Bedenk 3 sterke punten die je kan opnoemen tijdens jouw gesprek. Vind je het lastige om je sterke punten vast te stellen? Dan kan je bijvoorbeeld de STARR-methode gebruiken. Hierbij ga je kijken naar de situatie, taak, actie, resultaat en reflectie. Als deze niet werkt voor je kan je altijd nog kijken naar andere reflectie methodes.

Wat zijn jouw ontwikkelpunten?

Naast jouw sterktes wordt er vaak ook gevraagd naar je ontwikkelpunten. Laat zien dat je deze ook hebt en dat je er aan gewerkt hebt. Denk hier even goed over na, want iedereen heeft zijn ontwikkelpunten. Zorg dat je in ieder geval 3 ontwikkelpunten van jezelf weet. Ook hiervoor kan je het net genoemde STARR-methode gebruiken. Zorg dat je je ontwikkelpunten om zet naar iets positiefs. Probeer zo eerlijk mogelijk te zijn als het gaat om je ontwikkelpunten en kies voor punten die invloed hebben op de uitvoering van de werkzaamheden.

Hoe zou een familielid of vriend jou omschrijven?

Dit antwoord kan je goed voorbereiden door het daadwerkelijk te vragen aan jouw familie of vrienden. Noteer het antwoord en maak er een lopend verhaal van zodat je dit kunt vertellen tijdens je sollicitatie. Zorg er voor dat het antwoord aansluit bij de functie waar op je solliciteert. Solliciteer je bijvoorbeeld op een functie waarin je veel met directe collega’s werkt, zeg dan niet dat je familie en vrienden je omschrijven als iemand die graag alleen werkt.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Dit is natuurlijk een lastige vraag omdat veel mensen niet weten waar ze zichzelf over 5 jaar zien. Werkgevers stellen deze vraag om te zien of je ambities passen bij de functie en het bedrijf. En of jullie ook voor een langere periode een goede match zijn. Als je het antwoord op de vraag niet weet kan je er ook voor kiezen om te vertellen over bepaalde punten die je komend jaar wilt ontwikkelen.

Ben je stressbestendig en kun je daar een voorbeeld bij geven?

Deze vraag wordt gesteld om in te schatten hoe goed jij onder druk kan werken. Denk aan je eigen situatie en carrière en zoek naar een voorbeeld waaruit blijkt dat je goed onder druk kan presteren. Ook is dit een uitstekende gelegenheid om wat meer van je persoonlijke kant te laten zien.

Wat weet je al over ons bedrijf?

Deze vraag wordt vaak gesteld om te kijken of je je al verdiept hebt in het bedrijf. Dus bekijk voor de sollicitatie vooral even de website en de sociale media kanalen. Zo kan jij laten zien aan de werkgever dat je voorbereidend werk hebt gedaan.

Waarom solliciteer je op deze functie?

Als je deze vraag krijgt probeer dan de werkgever te overtuigen waarom jij zo goed bij de functie past en vertel ook waarom de functie jou zo aansprak. De werkgever is benieuwd of jij wel weet waar je op solliciteert. Lees daarom de vacature nog eens goed door, zo weet je precies wat er van je verwacht wordt.

Waarom zouden we jou aannemen?

Deze vraag komt vaak voor bij sollicitatiegesprekken. Het antwoord op deze vraag is simpel, je past namelijk in het functieprofiel! Laat ook weten waarom je goed bij de bedrijfscultuur past en waarom jij goed bij het team zal passen.

Heb je nog meer sollicitaties lopen?

Vertel eerlijk aan de werkgever of je meer sollicitaties hebt lopen. Als het nou zo is dat je meerdere sollicitaties hebt lopen, is het verstandig om erbij te vertellen dat je voorkeur wel naar deze baan uitgaat als dit werkelijk zo is en ook uitlegt waarom. Als de baan toch niet helemaal bij je past vertel dan waarom dit zo is.

Waarom wil je stoppen met je huidige baan?

Eerlijkheid duurt het langst, dus zorg dat je eerlijk bent naar je gesprekspartner. Zorg er wel voor dat je positief blijft. Vertel wat je leuk vind aan je huidige baan, wat je hebt geleerd en waarom je opzoek bent naar nieuwe groeimogelijkheden. Heb je nu geen baan? Vertel dan kort hoe dit komt.

Wat waren jouw verantwoordelijkheden en taken bij jouw vorige functie?

Zorg dat je duidelijk aangeeft wat je precies hebt gedaan bij je huidige of vorige functie. De persoon tegenover je heeft nog geen idee wat jouw verantwoordelijkheden waren binnen het bedrijf en wat het bedrijf doet. Op deze manier komt de werkgever ook meer te weten over jou en wat je hiervoor hebt gedaan.

Heb je zelf nog vragen?

Dit is een zeer belangrijke vraag aan het einde van het sollicitatiegesprek. Het geeft je de kans om de rollen om te draaien en te informeren naar zaken die tijdens het gesprek niet aan bod zijn gekomen. Voorbeelden van deze vragen kunnen zijn ‘Kun je omschrijven hoe een werkdag eruit ziet?’ ‘Wat vind jij het leukst aan dit bedrijf?’ ‘Wat hebben jullie mij te bieden?’

Wij wensen jouw veel succes bij je sollicitatiegesprek! Waarschijnlijk worden niet al deze vragen gesteld tijdens jouw sollicitatiegesprek, maar neem ze even door zodat je goed voorbereid en zelfverzekerd op sollicitatie kan gaan. Het belangrijkste is dat je de vragen zo eerlijk mogelijk beantwoordt, zo krijgt je potentiële werkgever het beste beeld van je. En als laatste; blijf altijd jezelf! Het gaat uiteindelijk om een gelukkige match tussen jou én het bedrijf.

Vind jij werkgeluk ook belangrijk en ben je toe aan een (nieuwe) baan? BaanTreffers is een werving-, selectie en uitzendbureau in Gemeente Meierijstad, in het centrum van Veghel. Werkgeluk is bij ons een arbeidsvoorwaarde. Wij kijken verder dan jouw cv ‘lang’ is. Wie ben jij, wat vind jij belangrijk, waar wordt jij nou echt gelukkig van en bij welk type bedrijf voel jij je thuis? Wij gaan op zoek naar dé perfecte match tussen werkgevers en werknemers. Ben jij op zoek naar een (nieuwe) baan? Neem een kijkje tussen onze vacatures, neem contact met ons op of schrijf je in! Wij zullen contact met je opnemen om jouw ‘match made in heaven’ te vinden.

× Stuur een appje