Het werkgeluk model: de 5 basiselementen om werkgeluk te stimuleren!

In deze blog hebben we het over het Werkgeluk model. Dit model geeft inzicht in het werkgeluk van een organisatie, van het team en van de individuele medewerkers. In deze blog bespreken we de 5 basiselementen.

Wie wil er nou niet blij en gelukkig worden van zijn of haar werk? Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is niet altijd het geval. Bij BaanTreffers hebben we een focus op werkgeluk. Wij vinden het dan ook belangrijk dat iemand gelukkig en blij wordt van zijn of haar werk.

De 5 basiselementen van werkgeluk

Werkgeluk model: 5 basiselementen - BaanTreffers

Afbeelding: Het Werkgeluk Model.

Het Werkgeluk model heeft vijf basiselementen. Ook wel de schijf van vijf van het werkgeluk genoemd. Het betreft de volgende elementen:

 • Inzicht;
 • Strategie;
 • Leiderschap;
 • Werkprocessen;
 • Werkomgeving.

Deze vijf basiselementen zijn nodig om het werkgeluk te versterken. Het zorgt ervoor dat organisaties handvatten hebben om concreet en meetbaar te werken aan het versterken van werkgeluk. En wie wil dat nou niet? Je presteert niet alleen beter, maar er is minder stress én is het risico op een burn-out of andere vormen van uitval ook nog eens lager! Maar wat houden deze basiselementen in?

Inzicht

Medewerkers zijn de drijvende kracht van de organisatie. Zij zijn degene die het meeste contact hebben met de klanten, helpen de doelstellingen te behalen en problemen op te lossen. Maar hoe goed ken je ze? Weet je wat ze bezighoudt, waar ze blij van worden? Als je het werkgeluk wil versterken, is inzicht in het huidige werkgeluk noodzakelijk. Ga met elkaar in gesprek en bespreek daarbij ook de handvatten om doelgericht de betrokkenheid, werkbeleving en het werkgeluk te versterken.

Strategie

Om doelstellingen te behalen is er meestal een strategie voor de lange termijn vastgesteld. Een strategie is een plan waarmee doelstellingen worden gerealiseerd. Het geeft richting, zorgt voor heldere kaders en helpt in het bepalen van succes voor groei. Het speelt een cruciale rol in elke organisatie. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers die gelukkig zijn op het werk (nog) meer bijdragen aan de doelen. Zorg dus voor een goede en duidelijke strategie. Het gevoel dat ze iets bij kunnen dragen geeft voldoening. Jij wil toch ook een bijdrage kunnen leveren op je werk? De medewerkers zijn meer betrokken met als gevolg minder ziekteverzuim en verloop. Daar worden we allemaal blij van!

Leiderschap

Leiderschap draagt bij aan werkgeluk. Hierbij spreken we wel van positief leiderschap. Het stelt de mens centraal en versterkt de groei van mensen en organisaties. Positieve leiderschapstoepassingen wekken positieve energie op en laten mensen groeien. Mensen willen het beste uit zichzelf halen, maar dit moet wel mogelijk zijn. Het is belangrijk dat de medewerkers worden betrokken, eigen regie krijgen en in zichzelf kunnen geloven. Leiders die hierbij passen zijn goed in persoonlijk leiderschap en geven leiding vanuit authenticiteit en kracht in plaats van macht. Hij of zij wil het beste uit zichtzelf halen en anderen laten groeien. Deze stijl heeft als resultaat meer vertrouwen, verbondenheid, betrokkenheid en werkgeluk.

Werkprocessen

Misschien denk je niet direct aan het inrichten van je processen, of het aanbrengen van structuur in de organisatie. Toch blijkt dat deze zaken van invloed zijn op werkgeluk in organisaties. Goede werkprocessen en systemen in combinatie met een duidelijke structuur dragen bij aan het werkgeluk. Digitalisering heeft ons al ver gebracht en biedt nieuwe kansen. Toch zorgen deze technologieën voor veel ergernissen. Denk aan software dat niet werkt of een slechte verbinding. Dit kost niet alleen tijd en geld maar zorgt ook voor minder werkgeluk!

Werkomgeving

Onderzoek wijst uit dat een gezonde, fijne werkomgeving bijdraagt aan het werkgeluk. Ten eerste, eet gezond. Een gezonde eetstijl heeft veel positieve effecten op je productiviteit en dus werkgeluk. Je hebt een betere concentratie, meer energie, beter humeur en het gevoel van stress neemt af. Daarnaast heeft een fysieke activiteit tussen de werkzaamheden door een positief effect op de creativiteit en cognitieve capaciteiten. Hoewel het begrip ‘fijne werkomgeving’ subjectief is, hebben de volgende factoren een bewezen positief effect:

   • Gezond eten
   • Bewegen
   • Ontspanning (voor meer focus en minder stress)
   • Natuur (loop buiten een rondje en koop bijvoorbeeld kantoorplanten voor ontspanning en rust)
   • Daglicht (stimuleert ons ritme)
   • Eigenaarschap (verantwoordelijkheid voelen en kunnen nemen)

Als je bovenstaande basiselementen van werkgeluk hebt gelezen, welk onderdeel zou jij willen verbeteren? Ben je al werkgelukkig of toch niet? Ga na wat je dan zou kunnen verbeteren en hoe je dat kan doen. Ga in gesprek en vraag na wat de mogelijkheden zijn. Kom je na een tijd tot de conclusie dat er iets moet veranderen? Overweeg een andere baan en/of functie. Misschien kunnen wij jou daarbij helpen. Wij komen graag met je in contact zodat we samen kunnen kijken naar jouw mogelijkheden. En dat vrijblijvend!

Wie is BaanTreffers?

BaanTreffers is een werving-, selectie en uitzendbureau in Gemeente Meierijstad, in het centrum van Veghel. Werkgeluk is bij ons een arbeidsvoorwaarde. Wij kijken verder dan jouw cv ‘lang’ is. Wie ben jij, wat vind jij belangrijk, waar word jij nou echt gelukkig van en bij welk type bedrijf voel jij je thuis? Wij gaan op zoek naar dé perfecte match tussen werkgevers en werknemers. Ben jij op zoek naar een (nieuwe) baan? Neem een kijkje tussen onze vacatures, neem contact met ons op of schrijf je in! Wij zullen contact met je opnemen om jouw ‘match made in heaven’ te vinden.

Medewerkers BaanTreffers - Werkgeluk

× Stuur een appje