Wat moet er in mijn curriculum vitae (cv)?

curriculum vitae (cv); wat moet erin?

Wat is een cv?

Wanneer je gaat solliciteren zal er ongetwijfeld naar jouw curriculum vitae (cv) gevraagd worden. Dit is vaak het eerste waar werkgevers naar kijken en op basis hiervan zullen ze beslissen of ze je willen uitnodigen voor een gesprek. Maar wat is een cv eigenlijk? De letterlijke vertaling van curriculum vitae is levensloop of levensgeschiedenis. Oftewel: jouw werkervaring, opleidingen en vaardigheden bij elkaar. Je kunt met dit document in één oogopslag laten zien wie je bent en wat je allemaal in huis hebt.

Wat moet er in een cv?

Persoonlijke- en contactgegevens

Er zijn een aantal onmisbare persoonlijke gegevens welke niet op jouw cv mogen ontbreken. Denk hierbij aan je voor- en achternaam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Daarnaast kun je optioneel jouw geboortedatum, nationaliteit en burgerlijke staat toevoegen. Heb je een rijbewijs? Ook dit kun je toevoegen. Zeker als dit relevant kan zijn voor de functie waarop je wil reageren. Voeg eventueel ook een link naar jouw eigen website of LinkedIn-profiel toe. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een foto van jezelf toe te voegen. Zorg er wel voor dat het een professionele foto is. Een selfie, vakantiefoto of een foto met meerdere personen is not done.

Persoonlijk profiel

Om een statement te maken of om jouw cv op te laten vallen, kun je ervoor kiezen om een profielomschrijving toe te voegen. Dit is een kort maar persoonlijk stukje waarmee je jezelf presenteert en jezelf kunt onderscheiden van andere kandidaten. Je omschrijft in een aantal regels wat jouw goede eigenschappen zijn, wat jou typeert, waar je goed in bent en/of wat wil je bereiken. Een inspirerende quote of een andere tekst die bij je past mag ook. Je kunt hierin creatief zijn maar houdt het wel zakelijk.

Werkervaring

Onder dit kopje laat je zien welke werkervaring je hebt. Benoem de werkgever, de plaats, jouw functietitel, de gewerkte periode en een korte functieomschrijving. Zet de meest recente functie bovenaan en vervolgens de overige ervaringen op volgorde van heden naar verleden. Eventueel kun je de banen die aansluiten bij de vacature waarop je gaat solliciteren wat meer uitlichten. Laat (bij)baantjes die niet relevant zijn of van korte duur waren weg. Heb je vrijwilligerswerk gedaan? Dit kun je ook onder dit kopje benoemen. Het laat zien dat je sociaal betrokken en gedreven bent. Mooie eigenschappen die vrijwel elke werkgever kan waarderen!

Opleidingen

Werkgevers zijn erg benieuwd naar jouw opleiding(en) en behaalde diploma’s. Benoem de naam van de opleiding (eventueel met afstudeerrichting of specialisatie), het opleidingsinstituut met plaatsnaam en de begin- en einddatum van de studie. Benoem bovenaan je laatst gevolgde opleiding en eindig met je middelbareschooldiploma. Vergeet niet te vermelden of je het diploma voor de desbetreffende opleiding hebt behaald.

Cursussen en/of trainingen

Heb je relevante cursussen of training gevolgd om je kennis te vergroten of om jezelf te verdiepen in een vak of bepaalde richting? Denk bijvoorbeeld aan een taalcursus, VCA of heftruckcertificaat. Benoem deze inclusief datum en opleidingsinstituut op jouw cv.

Vaardigheden en competenties

Laat zien welke vaardigheden en competenties je bezit die van toegevoegde waarde zijn voor de functie waarop je wil solliciteren. Benoem bijvoorbeeld vaardigheden, goede eigenschappen, relevante methodieken en computervaardigheden zoals software programma’s en tools waarmee je overweg kan. Laat de standaard vaardigheden, zoals Word, achterwege. Vergeet ook niet de talen die je beheerst te vermelden en benoem daarbij jouw spreek- en schrijfniveau.

Referenties (extra)

Werkgevers zijn erg benieuwd hoe jij functioneert op de werkvloer. Door een referentie op je cv te plaatsen kan jouw toekomstige werkgever navragen hoe jij functioneerde bij jouw vorige werkgever. Dit kan soms net de doorslag geven! Vermeld de naam, bedrijfsnaam, functie en telefoonnummer van de desbetreffende persoon. Vraag wel altijd eerst om toestemming.

Voorbeeld

Klik op de afbeelding om het voorbeeld te vergroten!

 

Voorbeeld cv baantreffers

Succes met het maken van jouw cv! Blijf dicht bij jezelf want jouw cv is een weerspiegeling van jezelf! Werkgevers zullen dit waarderen.

Heb je nog vragen of wil je graag tips? Neem gerust contact met ons op. 

Op zoek naar een baan?

Uitzendbureau in Veghel

BaanTreffers is een werving-, selectie- en uitzendbureau in Veghel. Wij gaan voor dé perfecte match. Werkgeluk staat bij ons op nummer één en is dan ook een van onze arbeidsvoorwaarden. Ben jij op zoek naar werkgeluk? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Met een groot en sterk netwerk in de omgeving Veghel (Meierijstad) bieden wij vacatures in alle niveaus en verschillende branches aan. Dus voor ieder wat wils! Neem gerust een kijkje op onze vacaturepagina. Wij bellen jou als we jouw perfectie match hebben gevonden!

Wil je eerst meer informatie over BaanTreffers? Klik dan hier. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem nu contact met ons op. Wij kijken graag met je mee.

× Stuur een appje