Wat is werkgeluk?
Je hebt het misschien wel op onze site of sociale media kanalen, zoals Facebook of Instagram, voorbij zien komen: ‘werkgeluk’. Een begrip wat de laatste jaren steeds belangrijker wordt gevonden door de meeste werknemers. Wie wil er nou niet blij en gelukkig worden van zijn of haar werk? Maar wat is werkgeluk? In deze blog vertellen we je meer over wat werkgeluk is, welke factoren werkgeluk bepalen en hoe werkgeluk gestimuleerd kan worden.
Definitie werkgeluk
Wij vinden werkgeluk zo belangrijk dat het bij BaanTreffers een arbeidsvoorwaarde is! Maar laten we bij het begin beginnen: wat is de definitie van werkgeluk? Iedereen kan een andere definitie van werkgeluk hebben. Maar zelf omschrijven wij werkgeluk als:
”Dé perfecte match tussen werkgever en werknemer waardoor er sprake is van werkplezier, optimale betrokkenheid en prestatie.”
Waarom is werkgeluk belangrijk?
Het mes snijdt aan twee kanten; iedere werknemer wil met plezier naar zijn of haar werk, maar ook als werkgever heb je hier profijt van. Wanneer je ‘werkgelukkig’ bent presteer je niet alleen beter, maar ervaar je ook minder stress én is het risico op een burn-out of andere vormen van uitval ook nog eens lager. Maar dat is nog niet alles, werkgeluk zorgt ook voor:
- Meer creativiteit en betere ideeën.
- Beter kunnen helpen van klanten met als gevolg meer sales.
- Een beter humeur, niet alleen op het werk maar ook in het privéleven.
- Minder verloop van medewerkers en een betere onderlinge relatie tussen collega’s.
- Meer motivatie en dus een betere uitvoering van de werkzaamheden.
- Minder ziekteverzuim dus minder problemen met plannen.
En het mooiste van alles: dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar daar wordt ook de werkgever gelukkig van! Zodoende is de kans op een baan voor de lange termijn ook nog eens groter!
Welke factoren bepalen werkgeluk?
Misschien is het voor jou vanzelfsprekend; waarom zou je ergens werken waar je niet gelukkig bent? Of nog vervelender, misschien is dit bij jou wel het geval. Maar hoe weet je nu of je wel of niet ‘werkgelukkig’ bent? Er zijn een aantal factoren die het werkgeluk bepalen.
- Benutten van je competenties
Misschien heb je bepaalde diploma’s of certificaten behaald om te kunnen werken waar je nu werkt. Maar worden jouw vaardigheden en jouw kennis voldoende benut tijdens je werk? Wanneer je het gevoel hebt dat je jouw talenten in kan zetten ga je met plezier naar je werk omdat je dan het gevoel hebt dat je aan iets kan bijdragen omdat je er goed in bent. Kun je jouw talenten niet voldoende inzetten, dan zal je niet voldoende uitdaging hebben en ga je met minder plezier naar je werk.
- Mate van vrijheid en autonomie
Vrijheid is een belangrijke factor. Het gaat over de mate van onafhankelijk kunnen en mogen werken. Wanneer je zelf keuzes mag maken en jij je eigen werktijd kan indelen, is dat een belangrijke bijdrage aan het werkgeluk. Daarnaast gaat het ook over het kunnen nastreven van je eigen normen, waarden en zaken die jij belangrijk vindt. Wanneer dit goed aansluit op je werk zal je jezelf er eerder thuis voelen en dus met meer plezier naar je werk gaan.
- Uitdaging
Stabiliteit is fijn, maar uitdaging is belangrijk. Dit is wel voor iedereen anders. Wat voor de ene een hele uitdaging kan zijn, is voor de andere misschien eentonig. Het is fijn als je jezelf kan blijven ontwikkelen en je werk zo kan invullen dat je voldoende uitdaging hebt zoals je zelf graag zou willen. Heb je te weinig uitdaging en ziet jouw dag er bijvoorbeeld elke dag precies hetzelfde uit, kan het zorgen voor verveling. Dit heeft invloed op je motivatie en het werkplezier! De wens om te groeien is een menselijke behoefte en heeft dus invloed op jouw werkgeluk.
- Gevoel van zinvol werk doen
Dit onderdeel gaat over de mate waarin hetgeen wat jij doet op je werk ergens toe doet. Wij mensen willen ergens aan bij kunnen dragen. Als je het gevoel hebt dat je invloed hebt op de behaalde resultaten ga je met meer plezier naar je werk. Je krijgt de bevestiging dat je het goed doet. En zeg nou eerlijk. Stiekem vinden we het krijgen van bevestiging allemaal fijn! Wanneer je het gevoel hebt dat hetgeen dat je doet geen meerwaarde heeft of niet zinvol is, zal je motivatie ook veel minder zijn om het uit te voeren.
- Goede onderlinge relaties
Wij mensen zijn echte kuddedieren. We leven graag in een groep en houden ervan om onder de mensen te zijn. Dit onderdeel gaat over de band tussen jou, je collega’s en eventueel jouw leidinggevende. Het is belangrijk dat je de mogelijkheid hebt om relaties op te bouwen én te onderhouden waardoor er een fijne sfeer is om in te kunnen werken. Wanneer je jezelf op je gemak voelt tussen jouw collega’s en je op elkaar kunt rekenen zal dit je werkgeluk op een positieve manier beïnvloeden.
Hoe weet je of jij nog ‘werkgelukkig’ bent?
Je kunt jezelf natuurlijk de vraag stellen: vind ik mijn werk leuk en ga ik met plezier naar mijn werk? Het is een vrij algemene vraag maar het kan je wel aan het denken zetten. Kan je beide vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan kan je er vanuit gaan dat je ‘werkgelukkig’ bent. Maar waaraan kan je merken dat je mogelijk niet meer ‘werkgelukkig’ bent?
- je ervaart een te hoge werkdruk.
- je hebt het gevoel dat je werk en privé niet in de juiste balans is.
- je merkt dat je lichamelijke klachten hebt door te hoge fysieke belasting.
- je slaapt slecht of hebt slaaptekort.
- je hebt te weinig afwisseling in je werkzaamheden en hebt geen uitdaging.
- je zit niet lekker in je vel en bent geïrriteerd.
Heb je het idee dat je werk de oorzaak hiervan is? In de volgende alinea vertellen wij hoe werkgeluk gestimuleerd kan worden!
Hoe stimuleer je werkgeluk?
Werkgeluk kan op meerdere manieren gestimuleerd worden. Hieronder worden 10 factoren genoemd die geluk op het werk bevorderen:
- Kies een baan die goed bij je past en die aansluit op jouw talenten.
- Zorg voor gezamenlijke activiteiten om de onderlinge relaties te verbeteren.
- Leer elkaar goed kennen wat zorgt voor binding.
- Vraag naar meer verantwoordelijkheden zodat je je verantwoordelijker voelt en daardoor meer betrokken bent.
- Zorg dat communicatie wederkerig is waardoor je op de hoogte bent van elkaars wensen en eventuele ergernissen.
- Vraag naar de mogelijkheden om jezelf verder te kunnen ontwikkelen om voldoende uitdaging te hebben.
- Geef elkaar positieve feedback waardoor het gevoel van bij kunnen dragen aan succes wordt verhoogd.
Deze factoren kunnen helpen bij het verbeteren van het werkgeluk. Zoals je kan lezen heeft het niet alleen met jou als werknemer te maken, maar ook de onderlinge relatie tussen jou en de andere medewerkers en werkgever. Communicatie is ontzettend belangrijk, dus merk je dat er onderlinge spanningen zijn of dat je niet optimaal werkgelukkig bent? Praat hier samen over! Mocht dit niet helpen, vraag je af of je toe bent aan meer werkgeluk. Misschien past een andere baan of werkgever beter bij je.
Vind jij werkgeluk ook belangrijk en ben je toe aan een (nieuwe) baan? BaanTreffers is een werving-, selectie en uitzendbureau in Gemeente Meierijstad, in het centrum van Veghel. Werkgeluk is bij ons een arbeidsvoorwaarde. Wij kijken verder dan jouw cv ‘lang’ is. Wie ben jij, wat vind jij belangrijk, waar wordt jij nou echt gelukkig van en bij welk type bedrijf voel jij je thuis? Wij gaan op zoek naar dé perfecte match tussen werkgevers en werknemers. Ben jij op zoek naar een (nieuwe) baan? Neem een kijkje tussen onze vacatures, neem contact met ons op of schrijf je in! Wij zullen contact met je opnemen om jouw ‘match made in heaven’ te vinden.