Een motivatie is vaak een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces. Het is jouw kans om de potentiële werkgever te laten zien wie je bent, wat je kunt en waarom je perfect past bij de functie waarvoor je solliciteert. Maar hoe schrijf je nou een goede motivatiebrief die opvalt en indruk maakt? In deze blog delen we enkele tips om je te helpen een overtuigende motivatiebrief te schrijven.

Lees de vacature nog eens goed door

Voordat je begint met schrijven, is het verstandig om de vacature nog eens goed door te lezen. Kijk nog eens goed naar de vacaturestekst, de werkzaamheden en de vereiste vaardigheden, kwalificaties en verantwoordelijkheden. Probeer te achterhalen wat de werkgever specifiek zoekt in een kandidaat. En probeer dit te verwerken in jouw motivatiebrief. Zo laat je de werkgever zien dat je goed bij de functie past.

Personaliseer je motivatiebrief

Schrijf een persoonlijke en gerichte motivatiebrief. Personaliseer je brief door de naam van de werkgever of recruiter te vermelden en benadruk waarom je geïnteresseerd bent in juist dit bedrijf. Zorg ook dat je de brief nog een keer goed doorleest en kijk daarbij ook meteen of je bijvoorbeeld de goede functietitel er in hebt verwerkt.

Begin met een sterke openingszin

De openingszin van je motivatiebrief moet meteen de aandacht van de lezer trekken. Probeer daarom een pakkende zin te bedenken waarmee je je enthousiasme en interesse in de functie laat zien. Je kan hierbij denken aan een anekdote of een inspirerend citaat. Een voorbeeld hier van is ‘Toen ik hoorde over uw toewijding aan duurzaamheid en uw recente initiatieven om plasticvervuiling te verminderen, voelde ik meteen een sterke connectie. Als milieudeskundige met een passie voor een schonere planeet ben ik enthousiast om deel uit te maken van uw team en bij te dragen aan deze belangrijke missie.’

Laat zien waarom zij jou moeten aannemen

In het hoofddeel van je motivatiebrief is het belangrijk om specifieke voorbeelden te geven van hoe je vaardigheden, ervaring en kwaliteiten aansluiten bij de eisen van de functie. Gebruik concrete prestaties en successen om dit te onderbouwen. Op deze manier geef je aan waarom ze jou moeten aannemen en waarom jij zo goed bij de functie past.

Benadruk je motivatie

Laat jouw enthousiasme en passie voor de functie en het bedrijf duidelijk naar voren komen. Werkgevers willen zien dat je gemotiveerd bent en dat je echt wilt bijdragen aan hun organisatie. Leg uit waarom je juist voor deze functie hebt gekozen en wat je inspireert.

Sluit af met een sterke conclusie

In de afsluitende alinea kun je samenvatten waarom je de ideale kandidaat bent voor de functie en laat je weten dat je graag nog verder wilt praten tijdens een sollicitatiegesprek. Je kan er voor kiezen om hier ook je contactgegevens te vermelden, zo kan de werkgever makkelijk contact met je opnemen als dit nodig is.

Zorg dat je motivatiebrief juist geschreven is

Het kan slordig overkomen als er fouten staan in de motivatiebrief. Controleer daarom op spelling- en grammaticafouten, en zorg ervoor dat de tekst helder en professioneel is. Je kan familieleden of vrienden ook nog om feedback vragen, zo weet je zeker dat je een goede motivatiebrief hebt geschreven.

verstuur de motivatiebrief op tijd

Zorg ervoor dat je de motivatiebrief op tijd indient volgens de instructies in de vacature. Zo laat je de werkgever merken dat je de deadline respecteert en dat je de baan ook graag wilt.

Een goed geschreven motivatiebrief kan het verschil maken tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Neem de tijd om een overtuigende en persoonlijke brief te schrijven die jouw sterke punten benadrukt en aantoont waarom je zo enthousiast word van deze vacature. Veel succes met solliciteren!

Vind jij werkgeluk ook belangrijk en ben je toe aan een (nieuwe) baan? BaanTreffers is een werving-, selectie en uitzendbureau in Gemeente Meierijstad, in het centrum van Veghel. Werkgeluk is bij ons een arbeidsvoorwaarde. Wij kijken verder dan jouw cv ‘lang’ is. Wie ben jij, wat vind jij belangrijk, waar wordt jij nou echt gelukkig van en bij welk type bedrijf voel jij je thuis? Wij gaan op zoek naar dé perfecte match tussen werkgevers en werknemers. Ben jij op zoek naar een (nieuwe) baan? Neem een kijkje tussen onze vacatures, neem contact met ons op of schrijf je in! Wij zullen contact met je opnemen om jouw ‘match made in heaven’ te vinden.

× Stuur een appje