Gelukkig zijn is waar veel mensen naar streven. Meestal denk je hierbij aan gelukkig zijn in je privé leven, maar hoe zit dit op het werk? Hier breng je immers ook een groot gedeelte van je tijd door. En ben je niet gelukkig op je werk, dan zal dit ook invloed hebben op je privé leven.. Kortom, werkgeluk is belangrijker dan je denkt!

In 2019 is de week van 23 tot 27 september uitgeroepen tot Week van het Werkgeluk. Deze week heeft het doel om werkgeluk op de agenda van elke organisatie te krijgen.

Hoe creëer je werkgeluk? 

Maar hoe zorg je er dan als werkgever nu voor dat jouw werknemers gelukkig zijn op het werk? Is het een hip kantoor, een pingpongtafel en gratis fruit of draait het om meer dan dat?

Natuurlijk is het ook een interessante vraag voor werknemers. Grote kans namelijk dat elke individuele werknemer een ander antwoord geeft op de vraag wat hem of haar gelukkig maakt. Voor de een is dit zekerheid en routine, voor de ander is dat afwisseling en vrijheid. Toch zijn al deze wensen onder te brengen in 4 categorieën, door Happy Office ook wel de 4 P’s van werkgeluk genoemd:

1. Purpose (Betekenis)

Waar kom je ‘s morgens je bed voor uit? Purpose draait om het hogere doel en waar je aan wilt bijdragen in de wereld. Wat is de purpose van jouw organisatie? Welke waarde voegt de organisatie toe voor wie en hoe probeert ze dat te bereiken?

Het is belangrijk dat de purpose van de organisatie in lijn ligt met de purpose van de individuele werknemer en moet daarom helder worden gecommuniceerd. Een krachtige purpose draagt bij aan werkgeluk op o.a. de volgende punten:

 1. Geeft richting en stroomlijnt beslissingen
 2. Motiveert en verbindt intern
 3. Bouwt een verhaal en creëert fans
 4. Trekt talent aan

 

2. People (Verbinding)

De P van People gaat om de verbinding met collega’s en de manier waarop je samenwerkt. Kan je helemaal jezelf zijn en je kwetsbaar opstellen? Hoor je erbij en is er vertrouwen in elkaar?

Hoe stimuleer je verbinding?

 1. Door een veilige cultuur te creëren, waarin kwetsbaarheid, openheid en eerlijkheid wordt getoond.
 2. Door het goede voorbeeld te geven.
 3. Door aandacht te hebben en tijd te nemen voor elkaar.
 4. Door oprechte waardering te uiten.

Geef je collega vandaag eens een gemeend complimentje, we vergeten vaak elkaar te waarderen voor het werk wat iemand doet door de drukte van de dag!

 

3. Progress (Voldoening)

Progress gaat over het behalen van resultaten in betekenisvol werk en over het kunnen groeien en ontwikkelen. Je ervaart voldoening wanneer er successen gevierd worden en wanneer je autonomie en verantwoordelijkheid hebt. Het is het vinden van de ultieme balans tussen uitdaging en je (groeiende) capaciteiten waardoor je in de zogenaamde ‘flow’ terecht komt.

 1. Maak resultaten zichtbaar
 2. Vier de grote en kleine successen (focus op wat lukt)
 3. Formuleer heldere en betekenisvolle doelen
 4. Geef autonomie en verantwoordelijkheid

 

4. Play (Plezier)

De vierde P van het Werkgeluk Diafragma gaat over Plezier. Lachen en plezier maken zorgt voor sfeer, creativiteit en geluk. Plezier op de werkvloer is een belangrijke reden om te werken en stimuleert juist de leercurve.

Wat kun je doen?

 1. Creëer gewoontes, rituelen, omgeving waarin plezier centraal staat (organiseer leuke events zoals een bier en pizza sessie of een tafelvoetbaltoernooi en zorg voor een inspirerende werkomgeving)
 2. Goede voorbeeld: Heb zelf ook plezier!
 3. Onverwachte leuke dingen doen
 4. Zorg ervoor dat het niet oppervlakkig wordt!

Jouw werkgeluk

En, hoe scoor jij op de 4 P’s? Ben jij gelukkig in jouw werk of wordt het tijd voor verandering, BaanTreffers denkt graag met je mee!